Вијести

ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР ЗА ТРИ ОСУМЊИЧЕНА ЛИЦА ЛИШЕНА СЛОБОДЕ У ПОЛИЦИЈСКОЈ АКЦИЈИ „СИГУРНОСТ“

04.03.2014. 15:55

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање притвора за три лица осумњичена за кривична дјела организирани криминал из члана 250. КЗ-а БиХ, у вези са кривичним дјелом разбојништво из члана 289. става 3. КЗ-а ФБиХ, а у вези са чланом 28. КЗ-а ФБиХ.

ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР ЗА ТРИ ОСУМЊИЧЕНА ЛИЦА ЛИШЕНА СЛОБОДЕ У ПОЛИЦИЈСКОЈ АКЦИЈИ „СИГУРНОСТ“

Осумњичена лица за која је затражен притвор су:

  1. Фералд Гучанин Газибарић звани “Фердо“, рођен 05. 06. 1971. године у Травнику, настањен у Новој Билој, држављанин БиХ и Републике Хрватске,
  2. Оливер Сивоњић звани „Оли“, рођен 28. 08. 1980. године у Травнику, настањен у Новој Билој, држављанин БиХ и Републике Хрватске и
  3. Далибор Иванчевић, рођен 05. 08. 1975. године у Бањој Луци гдје је и настањен, држављанин БиХ.

Осумњичена лица, за која је затражен притвор, слободе су лишили овлаштени полицијски службеници Федералне управе полиције у сарадњи с колегама из МУП-а РС дана 03. 03. 2014. године, након чега су их у законском року предали Тужилаштву БиХ.

Тужилаштво БиХ наставља истрагу у овом предмету како би се открилa сва лица која су укључена у незаконите активности и разбојништва. У оквиру ове истраге остварена је значајна сарадња са правосудним и полицијским органима Републике Аустрије.

Након испитивања осумњичених, поступајући тужилац је према Суду БиХ упутио приједлог за одређивање мјере притвора из разлога описаних у члану 132. ставу 1. тачкама а), б) и ц) ЗКП-а БиХ.

Мјера притвора предложена је због опасности бјекства осумњичених, као и због бојазни да би боравком на слободи могли ометати кривични поступак утицајем на свједоке и саучеснике, али и због оправдане сумње да би осумњичени, уколико би се нашли на слободи, поново извршили исто или слично кривично дјело за које се може изрећи казна затвора у трајању од 10 година и више.

Приједлог за одређивање мјере притвора упућен је Суду БиХ, а Тужилаштво БиХ наставља истрагу у овом предмету са циљем подизања оптужнице.

Тужилаштво БиХ подржава координисане и заједничке полицијске акције усмјерене против свих облика криминала, ради откривања и процесуирања учинилаца кривичних дјела и стварања безбједнијег окружења за све грађане наше земље.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba