Вијести

УПУЋЕН ПРИЈЕДЛОГ ЗА ОДРЕЂИВАЊЕ МЈЕРЕ ПРИТВОРА ЗА ДВА ОСУМЊИЧЕНА ЛИЦА

26.12.2013. 15:38

Тужилац Тужилаштва БиХ упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за двојицу осумњичених за које постоји основана сумња да су починили кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. става 1. тачке х) у вези са тачком а), чланом 180. ставом 1. и у вези са чланом 29. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

УПУЋЕН ПРИЈЕДЛОГ ЗА ОДРЕЂИВАЊЕ МЈЕРЕ ПРИТВОРА ЗА ДВА ОСУМЊИЧЕНА ЛИЦА

Поступајући тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ упутио је приједлог за одређивање притвора за осумњичене В. Д. (1967) и М. М. (1970).

Осумњичене су у јутарњим часовима дана 24. 12. 2013. године слободе лишили овлаштени службеници SIPA-е. Они су под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичени су да су за вријеме оружаног сукоба на територији БиХ, као припадници полицијских снага током јула 1995. године, на подручју Сребренице вршили прогон цивилног бошњачког становништва на политичкој, националној, етничкој, културној и вјерској основи убиствима цивила.

Након лишења слободе, наведена лица су предата поступајућем тужиоцу који их је испитао у својству осумњичених лица, након чега је према Суду БиХ упутио приједлог за одређивање мјере притвора из разлога описаних у члану 132. ставу 1. из тачака а) и б) ЗКП-а БиХ за осумњиченог В. Д., а према М. М. из члана 132. става 1. тачке б) истог Закона.

Мјера притвора за осумњичене је, између осталог, предложена због бојазни да би могли ометати кривични поступак утицајем на свједоке, саучеснике или прикриваче, а према В. Д. и из разлога постојања опасности од бјекства.

Приједлог за одређивање мјере притвора упућен је Суду БиХ, а тужилаштво наставља истрагу у овом предмету.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba