Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ВИТОМИРА РАЦКОВИЋА (1950) ЗБОГ ЗЛОЧИНА ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ

27.11.2013. 15:37

Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу против Витомира Рацковића, који се терети због кривичног дјела злочини против човјечности.

Тужилац Регионалног тима III Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Витомира Рацковића, рођеног 13. 03. 1950. године у Вишеграду гдје је и настањен, држављанина БиХ.

Осумњичени Витомир Рацковић се терети да је у периоду од средине маја до краја августа 1992. године, у оквиру широког и систематичног напада војске и полиције Републике Српске и паравојних формација, усмјереног против цивилног бошњачког становништва на подручју општине Вишеград, као припадник Војске Републике Српске, учествовао у прогону цивилног бошњачког становништва на националној и вјерској основи.

У оптужници се наводи да је осумњичени Витомир Рацковић у више наврата, наоружан аутоматском пушком, заједно са групом наоружаних српских војника, учествовао у нападима на бошњачка села Црни Врх, Осојница, Каберник и Холијаци у општини Вишеград, којом приликом је учествовао у затварању, мучењу, присилним нестанцима лица, силовању и другим нечовјечним дјелима сличне природе, учињеним у намјери наношења велике патње, озбиљне физичке или психичке повреде, односно нарушавања здравља.

У оптужници се наводи да је осумњичени Витомир Рацковић учествовао у лишавању слободе бошњачких цивила, од којих се некима губи сваки траг, а тијела појединих несталих цивила ексхумирана су у току 2000. године на локацији „Слап“ у Жепи.

Како се даље наводи у оптужници, дана 05. јула 1992. године, осумњичени Витомир Рацковић је, заједно са још једним неидентификованим српским војником, наоружан аутоматском пушком, дошао пред бошњачке куће у насељу Бикавац у Вишеграду, у којима су биле смјештене жене Бошњакиње из околних села. Он је пет жена одвезао до једне напуштене куће у насељу Црнча, гдје је учествовао у силовању поменутих жена.

Оптужени се терети да је учинио кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. става 1. тачке х) Кривичног закона Босне и Херцеговине, у вези са тачкама е), ф), г), и) и к), а све у вези са чланом 180. ставом 1. истог Закона.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba