Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ ЋЕ УЛОЖИТИ ЖАЛБУ НА ОДЛУКУ СУДА БиХ, КОЈОМ НИЈЕ ОДРЕЂЕН ПРИТВОР ОСУМЊИЧЕНИМА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У РОГАТИЦИ

21.10.2013. 17:25

Тужилац Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ, уложиће жалбу због неодређивања притвора те ће у жалби навести да се осумњичени за ратне злочине у Рогатици у предмету Марковић и др. терете за веома тешке злочине, који укључују убиство више десетина лица.

Такође, у жалби ће бити истакнута чињеница да њихов боравак на слободи представља опасност за заштићене свједоке и може довести до ометања истраге.

Пуштање осумњичених да се бране са слободе изазвало је велику узнемиреност популације жртава те се може негативно одразити на процес повратка, правде и помирења, будући да осумњичени бораве у средини у којој живи знатан број повратника, а међу њима и породице жртава које су страдале у ратним злочинима за које се терете осумњичени.

Тужилаштво сматра да пуштање осумњичених да се бране са слободе, уз мјере забране, може нанијети штету истрази у овом предмету, поготово јер су осумњичени сада упознати са коликим обимом доказа располаже тужилаштво.

Такође, улагањем жалбе Тужилаштво БиХ исказује став да апсолутно не жели сносити одговорност у случају да неки од осумњичених постану недоступни правосуђу.

Детаљно образложена жалба на одлуку Суда БиХ у предмету Марковић и др. биће прослијеђена суду током дана.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba