Вијести

ДЕЛЕГАЦИЈА АМБАСАДОРА У БиХ ПОСЈЕТИЛА МЈЕСТА ЕКСХУМАЦИЈА НА ЛОКАЛИТЕТИМА ДЕПОНИЈА У БУЋА ПОТОКУ И ТОМАШИЦА

25.09.2013. 14:59

Дана 24. 09. 2013. године, локалитете ексхумација депонија у Бућа Потоку у сарајевској општини Нови Град и Томашица у општини Приједор, посјетила је висока делегација званичника, коју сачињавају представници Амбасаде САД-а, Европске уније у БиХ, амбасадори из више европских земаља у БиХ, као и представници Међународне комисије за нестала лица (ICMP) и Института за нестала лица БиХ.

ДЕЛЕГАЦИЈА АМБАСАДОРА У БиХ ПОСЈЕТИЛА МЈЕСТА ЕКСХУМАЦИЈА НА ЛОКАЛИТЕТИМА ДЕПОНИЈА У БУЋА ПОТОКУ И ТОМАШИЦА

На обје поменуте ексхумације се већ дуже вријеме врше интензивни радови, који ће бити настављени.

Истражиоци Тужилаштва БиХ који координишу рад свих лица укључених у процес ексхумација, упознали су дипломатске представнике са активностима које се проводе на овим локацијама, као и о другим важним информацијама у процесу тражења, ексхумације и идентификације несталих лица.

Уважени посјетиоци су на овим локалитетима упознати са чињеницом да Тужилаштво БиХ, као и остале институције које су укључене у процес ексхумација, предузимају интензивне активности на обезбјеђењу наведених локација, те организовању процеса ископавања жртава, њихове даље судско-медицинске обраде и утврђивању идентитета.

Тужилаштво БиХ, односно Посебни одјел за ратне злочине, сматрају приоритетом активности на проналаску, ексхумацији и идентификацији несталих лица, јер је то од изузетне важности за породице жртава, као и за рад на предметима ратних злочина у којима проналазак и идентификација посмртних остатака представља значајан доказни материјал за тужилаштва.

У наредној години, Тужилаштво БиХ ће, због повећања обима активности у вези са ексхумацијама, тражити додјелу већих средстава за ову намјену.

Процес ексхумација на оба локалитета се наставља.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba