Vijesti

PROVEDENA REGIONALNA AKCIJA KODNOG NAZIVA „ŠETAČ“. LIŠENO SLOBODE VIŠE DESETINA OSUMNJIČENIH OSOBA U BiH, SRBIJI, HRVATSKOJ I CRNOJ GORI

12.04.2013. 15:09

Tužilaštva i policije zemalja regiona realizirali su do sada najveću združenu akciju u borbi protiv međunarodnog krijumčarenja opojnih droga.

U aktivnostima učestvuje više stotina policijskih službenika koji istovremeno i koordinirano rade u 4 države. Lišeno je slobode više desetina osoba, od čega je u BiH lišeno slobode 18 osumnjičenih, a jedan osumnjičeni iz BiH lišen je slobode na teritoriji R Srbije.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, na području BiH provode se združene aktivnosti policijskih službenika SIPA-e i MUP-a RS.

Na terenu djeluje više desetina policijskih službenika koji su na području Sarajeva, Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Bileće, Stoca, Trebinja, Ljubuškog i na drugim lokacijama lišili slobode 18 osumnjičenih, a u toku su pretresi na više lokacija.

Osobe lišene slobode osumnjičene su za organizirani kriminal, neovlašteni promet opojnim drogama, kao i druga teška krivična djela.

U pretresima je otkrivena i zaplijenjena veća količina oružja i eksploziva.

Ova akcija rezultat je zajedničkog rada tužilaštava i policije u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, te koordiniranog provođenja istrage koja je trajala oko pola godine.

U ranije provedenim aktivnostima zaplijenjena je velika količina, od oko 376 kilograma, marihuane i opojne droge „skank“, te oko pola kilograma heroina.

Zajedničke aktivnosti realizirane su uz podršku projekta IPA 2010 - jačanje tužilačke mreže, koji vodi Evropska unija, kao i SELEC - Centra za policijsku saradnju zemalja Balkana u Bukureštu.

Nakon izvršenih pretresa i lišenja slobode, Tužilaštvo BiH i policijske agencije nastavljaju aktivnosti na privođenju i ispitivanju osumnjičenih, nakon čega će postupajući tužilac odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Združena akcija „Šetač“ predstavlja do sada najbolje organiziranu zajedničku saradnju kojom je zadat udarac strukturama narko-mafije koje djeluju na prostoru ovih zemalja, a više desetina osumnjičenih uspješno je lišeno slobode bez obzira gdje su se u tom trenutku nalazili.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba