Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ПАЛЕ ХАНИФИЈА (1979) ЗБОГ ЦАРИНСКЕ ПРЕВАРЕ У ИЗНОСУ ОД ОКО 211.000,00 КМ

27.03.2013. 15:25

Тужилац Одсјека III Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Пале Ханифија, рођеног 10.04.1979. године у мјесту Кадирли, Р Турска, настањеног у Сарајеву, држављанина Р Турске.

У оптужници Тужилаштва, БиХ Пала Ханифи се терети да је у периоду од 08.03.2008. до 08.12.2009. године, радећи у својству одговорног лица предузећа Megacom д.о.о. Тузла, у намјери избјегавања плаћања царине и других такси које се плаћају приликом увоза робе на увезени производ, поднио царинском органу фалсификовану царинску исправу и друге документе који су лажни, чиме се терети да је учинио кривично дјело царинске преваре из члана 216. става 3. у вези са ставом 1. Кривичног закона БиХ.

Оптужени се терети да је, приликом увоза робе из Р Украјине, са продавцима договорио да издају двојне фактуре-рачуне који су пратили извоз робе и увоз у Босну и Херцеговину, на начин да рачуни са стварно уговореним износима цијена робе буду кориштени при излазу из Р Украјине и транзиту до Босне и Херцеговине, а да се на улазу у Босну и Херцеговину, службеницима Управе за индиректно опорезивање БиХ поднесу други рачуни-фактуре са умањеним цијенама исте количине робе.

Према наводима оптужнице, оптужени је издао увозне диспозиције овлаштеној шпедицији из Мостара да приликом увоза у Босну и Херцеговину приложе фактуре – рачуне добављача на којима је умањена вриједност робе, односно, службеницима свог предузећа у Тузли наложио сачињавање пријава царинске вриједности на којима је пријављена умањена цијена.

Оптужени Пала Ханифи се терети да је са седам кривичноправних радњи, приликом увоза у више наврата, избјегао плаћање царине, царинског евидентирања и пореза на додату вриједност у укупном износу од 211.594,83 КМ, оштетивши тако буџет БиХ за наведену суму.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba