Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV PALE HANIFIJA (1979) ZBOG CARINSKE PREVARE U IZNOSU OD OKO 211.000,00 KM

27.03.2013. 15:25

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Pale Hanifija, rođenog 10.04.1979. godine u mjestu Kadirli, R Turska, nastanjenog u Sarajevu, državljanina R Turske.

U optužnici Tužilaštva BiH, Pala Hanifi se tereti da je u periodu od 08.03.2008. do 08.12.2009. godine, radeći u svojstvu odgovorne osobe preduzeća Megacom d.o.o. Tuzla, u namjeri izbjegavanja plaćanja carine i drugih taksi koje se plaćaju prilikom uvoza robe na uvezeni proizvod, podnio carinskom organu krivotvorenu carinsku ispravu i druge dokumente koji su lažni, čime se tereti da je počinio krivično djelo carinske prijevare iz člana 216. stava 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona BiH.

Optuženi se tereti da je, prilikom uvoza robe iz R Ukrajine, sa prodavcima dogovorio da izdaju dvojne fakture-račune koji su pratili izvoz robe i uvoz u Bosnu i Hercegovinu, na način da računi sa stvarno ugovorenim iznosima cijena robe budu korišteni pri izlazu iz R Ukrajine i tranzitu do Bosne i Hercegovine, a da se na ulazu u Bosnu i Hercegovinu, službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH podnesu drugi računi-fakture sa umanjenim cijenama iste količine robe.

Prema navodima optužnice, optuženi je izdao uvozne dispozicije ovlaštenoj špediciji iz Mostara da prilikom uvoza u Bosnu i Hercegovinu prilože fakture – račune dobavljača na kojima je umanjena vrijednost robe, odnosno, službenicima svog preduzeća u Tuzli naložio sačinjavanje prijava carinske vrijednosti na kojima je prijavljena umanjena cijena.

Optuženi Pala Hanifi se tereti da je sa sedam krivičnopravnih radnji, prilikom uvoza u više navrata, izbjegao plaćanje carine, carinskog evidentiranja i poreza na dodatu vrijednost u ukupnom iznosu od 211.594,83 KM, oštetivši tako budžet BiH za navedenu sumu.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba