Vijesti

PREDSTAVNICI TUŽILAŠTVA BiH SUDJELOVALI NA STRUČNOJ RADIONICI O ODUZIMANJU NEZAKONITO STEČENE IMOVINE

11.03.2013. 15:01

Stručna radionica sa temama koje su vezane za proces oduzimanja i povrata nezakonito stečene imovine, održana je u Sarajevu, u organizaciji posebne jedinice Evropske komisije - TAIEX.

PREDSTAVNICI TUŽILAŠTVA BiH SUDJELOVALI NA STRUČNOJ RADIONICI O ODUZIMANJU NEZAKONITO STEČENE IMOVINE

Predstavnici Tužilaštva BiH, tužiteljica Gordana Bosiljčić i stručni savjetnik u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, Senad Osmić, sudjelovali su na ovoj radionici, na kojoj je razgovarano o iskustvima evropskih zemalja u procesu oduzimanja nezakonito stečene imovine.

Eksperti sa dugogodišnjim iskustvom iz Engleske, Škotske, Poljske i Holandije su svojim kolegama iz pravosudnih i policijskih institucija BiH prezentirali iskustva i aktivnosti vezane za otkrivanje nezakonito stečene imovine, procese evidentiranja takve imovine, kao i zakonske norme za oduzimanje nezakonito stečene koristi, koja se najčešće stiče u krivičnim djelima korupcije i organiziranog kriminala.

Na stručnoj radionici razgovarano je i o mehanizmima međunarodne saradnje u procesu otkrivanja i oduzimanje nezakonito stečene imovine, postupku zamrzavanja imovine i sprečavanja raspolaganja nezakonito stečenom imovinom za vrijeme krivičnog postupka, kao i o institucijama koje vrše upravljanje oduzetom nezakonito stečenom imovinom.

Ovakve radionice i stručne edukacije su korisne radi razmjene iskustava sa kolegama sa višegodišnjim iskustvom iz zemalja Evropske unije, a sve sa ciljem efikasnijeg rada na složenim predmetima organiziranog kriminala i korupcije koje procesuira Tužilaštvo BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba