Vijesti

U SARAJEVU ODRŽAN SASTANAK KOORDINACIJE DIREKTORA POLICIJSKIH AGENCIJA U BiH, GLAVNOG TUŽIOCA TBiH I SEKRETARA MINISTARSTVA SIGURNOSTI

05.03.2013. 15:56

Na sastanku je, između ostalog, razgovarano o aktivnostima i saradnji u borbi protiv organiziranog kriminala, situaciji vezanoj za poštivanje bezviznog režima, kao i predstojećim aktivnostima policijskih agencija u vezi sa skorim dolaskom Bosne i Hercegovine na granicu sa EU.

U SARAJEVU ODRŽAN SASTANAK KOORDINACIJE DIREKTORA POLICIJSKIH AGENCIJA U BiH, GLAVNOG TUŽIOCA TBiH I SEKRETARA MINISTARSTVA SIGURNOSTI

U organizaciji Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u Sarajevu je održan sastanak koordinacije direktora policijskih agencija u BiH i glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović, obratio se učesnicima sastanka i predstavio prioritete rada i saradnje Tužilaštva BiH sa agencijama za provođenje zakona u narednom periodu, a naročito u segmentu borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, te međudržavne saradnje u regionu.

Na sastanku je razgovarano i o provedenim združenim policijskim akcijama u borbi protiv organiziranog kriminala, po nalogu Tužilaštva BiH, sa ciljem rasvjetljavanja krivičnih djela organiziranog kriminala i većeg broja nerazjašnjenih ubistava u Sarajevu i Istočnom Sarajevu u proteklih 10 godina.

Sekretar Ministarstva sigurnosti BiH upoznao je prisutne sa situacijom i aktivnostima vezanim za poštivanje odredbi bezviznog režima za građane BiH, te poboljšanje situacije u vezi sa smanjenjem broja ilegalnih emigranata i lažnih tražilaca azila, kao i neophodnosti potpune implementacije Sporazuma o uspostavi sistema elektronske razmjene podataka između policijskih tijela i tužilaštava, te budućim aktivnostima institucija BiH koje su potrebne da bi se zaštitio bezvizni režim za građane BiH.

S obzirom na predviđeni ulazak Republike Hrvatske u EU, te skori izlazak Granične policije BiH na granicu sa teritorijom EU u dužini od oko 1000 km, predstavnici Granične policije su prisutne upoznali sa aktivnostima i pripremama graničnih kapaciteta naše zemlje za izlazak na granicu sa Evropskom unijom, koji se očekuje za nekoliko mjeseci, a radi osiguranja što efikasnijeg graničnog prometa ljudi i roba u narednom periodu.

Predstavnik Granične policije prezentirao je aktivnosti i napore ove agencije u borbi protiv ilegalnih migracija preko teritorije Bosne i Hercegovine.

Također, iz Službe za poslove sa strancima, učesnici su informisani o aktivnostima ove službe, vezanim za pitanja ilegalnih emigranata i proces readmisije, kako bi se ubuduće spriječile ilegalne migracije.

Direktori policijskih agencija u BiH i glavni tužilac su razgovarali i o tekućim pitanjima i aktivnostima vezanim za međusobnu saradnju u otkrivanju i krivičnom procesuiranju počinilaca krivičnih djela, te poboljšanju sigurnosne situacije u predstojećem procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.  

Na redovnim sastancima koordinacije direktora policijskih agencija i glavnog tužioca učestvuju:

- glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović

- direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Himzo Selimović

- direktor Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, Goran Zubac

- direktor Granične policije BiH, Vinko Dumančić

- direktor Službe za poslove sa strancima BiH, Dragan Mektić

- sekretar Ministarstva sigurnosti BiH, Bakir Dautbašić

- direktor Federalne uprave policije MUP-a FBiH, Dragan Lukač

- direktor Policije MUP-a RS, Gojko Vasić

- šef Policije Brčko distrikta BiH, Goran Lujić

- predstavnik policijskih komesara kantonalnih MUP-ova u F BiH

- predstavnici Ambasade SAD-a u BiH i predstavnici projekta ICITAP

Sastancima koordinacije direktora policije i glavnog tužioca se, po potrebi, u radu priključuju i predstavnici ostalih policijskih, sigurnosnih i pravosudnih agencija u BiH.

Organizaciju sastanaka, po sistemu rotacije, preuzimaju direktori i čelni zvaničnici institucija uključenih u koordinaciju.

Domaćin sastanka u Sarajevu bilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba