Vijesti

UPUĆEN PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA ZA OSUMNJIČENOG Z.A. (1985)

28.02.2013. 15:34

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za jednu osobu, koja se sumnjiči da je počinila krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250., u vezi sa krivičnim djelom trgovina ljudima iz člana 186. i krivičnim djelom međunarodno vrbovanje radi prostitucije iz člana 187. Krivičnog zakona BiH.

Osumnjičena osoba, za koju je postupajući tužilac zatražio pritvor, lišena je slobode na području opštine Busovača dana 26.02.2013. godine, od strane ovlaštenih pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Z.A. (1985) iz Busovače, državljanina BiH.

Tužilac je predložio određivanje mjere pritvora iz razloga predviđenih članom 132. stavom 1. tačkama b) i c) ZKP-a BiH. Između ostalog, mjera pritvora predložena je zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao prikrivati dokaze, utjecati na svjedoke ili saučesnike u cilju onemogućavanja prikupljanja dokaza i provođenja istrage, ali i zbog opravdane sumnje da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našao na slobodi, mogao ponovo izvršiti isto ili dovršiti započeto krivično djelo.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba