Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA ZORANA MILIĆA (1962)

27.02.2013. 15:41

Tužilac Tužilaštva BiH predložio je Sudu BiH određivanje pritvora za osumnjičenog Zorana Milića (1962) iz razloga opisanih u članu 132. stavu 1. tačkama a), b) i d) ZKP-a BiH.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičenog Zorana Milića, rođenog 28.04.1962. godine u mjestu Solakovići u opštini Busovača, gdje je i nastanjen, državljanina BiH i Republike Hrvatske.

Zoran Milić je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je tokom oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, kao pripadnik jedinice HVO-a sa područja Busovače, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. On je, konkretno, osumnjičen za sudjelovanje u ubistvu 4 osobe bošnjačke nacionalnosti, počinjenom 1993. godine na području Busovače, za nanošenje fizičkih ozljeda, te protivpravno i samovoljno uništavanje imovine.

Zoran Milić se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stava 1. tačke c) i f), a sve u vezi sa članom 180. stavom 1. KZ-a BiH.

Tužilac je predložio određivanje mjere pritvora jer smatra da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva osumnjičenog, kao i da bi boravkom na slobodi ovaj osumnjičeni mogao ometati istragu i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i iz razloga što je osumnjičeni pod istragom zbog vrlo teškog krivičnog djela koje je prouzrokovalo izuzetno teške posljedice, pa bi njegovo puštanje na slobodu moglo izazvati narušavanje javnog reda i uznemirenost građana.

Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog da, zbog navedenih razloga, osumnjičenom odredi mjeru pritvora u trajanju od 30 dana.

Odluku o prijedlogu za pritvor donijet će Sud BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba