Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE U OBJEKTIMA CENTRALNOG ZATVORA I VOJNOG ZATVORA „VIKTOR BUBANJ“ U SARAJEVU

25.02.2013. 15:07

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv F.A., rođenog 1947. godine u Sarajevu.

Ovaj optuženi tereti se da je u periodu od juna do novembra 1992. godine, u vrijeme oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik Vojne policije Teritorijalne odbrane R BiH, u svojstvu stražara u objektima Centralnog zatvora i vojnog zatvora u kasarni „Viktor Bubanj“, kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je učestvovalo više osoba, počinio kršenja odredbi Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se tereti da je u više navrata, rukama, oružjem i raznim predmetima, tukao zatočenike srpske nacionalnosti, nanosio im teške fizičke ozljede, zastrašivao ih prijetnjama da će biti ubijeni, te na druge načine tukao, mučio i zlostavljao više zatočenika.

On se tereti i da je prijetnjom i upotrebom sile počinio silovanje i seksualno zlostavljanje jedne zatočenice srpske nacionalnosti, u objektu Centralnog zatvora u Sarajevu.

Optuženi se tereti da je, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba, kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173., stav 1. tačke c) i e) KZ-a BiH, u vezi sa članom 180. stavom 1. KZ-a BiH.

S obzirom da se ovaj optuženi ne nalazi na teritoriji BiH, nakon potvrđivanja optužnice, Tužilaštvo BiH će preduzeti radnje i aktivnosti sa ciljem da optuženi postane dostupan kako bi se protiv njega vodio krivični postupak.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba