Vijesti

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA ZVANIČNICIMA VLADE FBiH. NASTAVLJAJU SE AKTIVNOSTI NA OSIGURANJU ADEKVATNIH SMJEŠTAJNIH KAPACITETA ZA TUŽILAŠTVO BiH

07.02.2013. 15:22

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović, sastao se sa delegacijom Vlade FBiH. Na sastanku je razgovarano o kapacitetima za budući smještaj Tužilaštva BiH, te procesu primopredaje i ustupanja zgrade Jedinice za specijalnu podršku FUP-a za smještaj Tužilaštva BiH.

Pomenutom objektu potrebna je cjelokupna rekonstrukcija, a pogodan je za smještaj Tužilaštva BiH jer se nalazi u okviru Kompleksa pravosudnih institucija BiH, gdje su smješteni Tužilaštvo BiH, Sud BiH i VSTV BiH.

Preuzimanjem i renoviranjem navedenog objekta, osigurat će se kvalitetan uredski prostor za smještaj Tužilaštva BiH, te će nakon toga smještajni kapaciteti Tužilaštva BiH i Suda BiH biti potpuno fizički odvojeni.

Pronalazak adekvatnog smještajnog kapaciteta za Tužilaštvo BiH jedna je od preporuka strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH, radi što efikasnijeg rada Tužilaštva BiH na najsloženijim predmetima ratnih zločina, organiziranog kriminala i korupcije.

Podršku smiještanju Tužilaštva BiH u adekvatne prostorne kapacitete, između ostalih, dali su i Evropska komisija, VSTV BiH, Ambasada SAD-a u BiH i Misija OSCE-a u BiH.

Tužilaštvo BiH već duži vremenski period ima poteškoće sa nedostatkom adekvatnog prostora i potrebne prateće infrastrukture. Budući da ima samo jedan sprat na kojem se sada nalazi, Tužilaštvo ima zaista nedovoljan broj ureda i nedostatak prostora za odgovarajući smještaj i profesionalne radne uslove zaposlenih.

Povećanje broja tužilaca i pratećeg osoblja je, u skladu sa planom razvoja institucije u proteklim godinama, dovelo do potrebe za pronalaskom adekvatnog smještaja za oko 200 zaposlenih, koliko trenutno radi u Tužilaštvu BiH.

Glavni tužilac i zaposlenici Tužilaštva Bosne i Hercegovine izražavaju zahvalnost Vladi Federacije BiH, Federalnoj upravi policije, Jedinici za specijalnu podršku, Ministarstvu pravde BiH i svim ostalim domaćim i međunarodnim institucijama koje su pomogle i koje će i u budućnosti pomoći i dati podršku da se problem smještajnih kapaciteta Tužilaštva BiH adekvatno riješi, kako bi ova institucija imala potrebne uslove za rad.

Zaključak Vlade Federacije BiH

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba