Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV RAZE MERDANOVIĆ (1978)

23.01.2013. 15:30

Tužilac Odjela III podigao je optužnicu protiv Raze Merdanović, rođene 12.05.1978. godine u opštini Sanski Most gdje je i nastanjena, državljanke BiH, koja se tereti da je počinila krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava iz člana 243. stav 1. KZ-a BiH.

Optužnica tereti Razu Merdanović da je dana 04.09.2012. godine, u prostorijama svoje trgovačke radnje u Sanskom Mostu, bez odobrenja autora, stavila u promet autorska djela pohranjena na CD/DVD medije, ukupno 760 komada, a za koje je znala da se radi o nelegalno umnoženim kopijama, suprotno važećim zakonskim odredbama o autorskim pravima.

Optužena Raza Merdanović se tereti da je stavila u promet autorska djela umnožena bez odobrenja autora, drugog nosioca autorskog prava, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, a odobrenje je potrebno prema Zakonu BiH, čime je počinila krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava iz člana 243. stav 1. KZ-a BiH, a u vezi sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima („Službeni glasnik BiH“, broj 63/10).

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba