Vijesti

OPTUŽENI AKIF BEŠLIJA (1966) SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVNJU

15.01.2013. 15:16

Optuženi Akif Bešlija sporazumno je priznao krivnju za kazneno djelo porezna utaja ili prijevara iz članka 210. stavak 3. u svezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona BiH.

Optuženi Akif Bešlija, rođen 06.11.1966. godine u Ilijašu, gdje je i nastanjen, državljanin BiH, sporazumno je priznao krivnju za kazneno djelo za koje se tereti i sa tužiteljem Odjela III Tužiteljstva BiH zaključio sporazum o priznanju krivnje.

Sklapanjem sporazuma o priznanju krivnje, optuženi je u cijelosti priznao izvršenje kaznenog djela koje mu se stavlja na teret optužnicom Tužiteljstva BiH od 28.08.2012. godine.

Sukladno sporazumu, tužitelj i obrana suglasni su da Sud BiH izrekne optuženom Akifu Bešliji uvjetnu osudu, tako što će mu utvrditi kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i istodobno odrediti da se izrečena kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od 3 (tri) godine ne izvrši novo kazneno djelo i ukoliko u roku od 2 (dvije) godine ne vrati imovinsku korist pribavljenu kaznenim djelom u iznosu od 92.066,00 KM.

Predložena kazna sukladna je ulozi optuženog u izvršenju kaznenog djela.

Optuženi Akif Bešlija se tereti da je izbjegao plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom BiH, dajući lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima, čime je umanjio svoju poreznu obvezu i izbjegao plaćanje izlaznog poreza na dodanu vrijednost u iznosu od 92.066,00 KM, te na taj način oštetio proračun BiH u navedenom iznosu.

Ovim sporazumom optuženi potvrđuje da je upoznat sa sadržajem sporazuma o priznanju krivnje. On istodobno potvrđuje da izjavu o priznanju krivnje daje dragovoljno, svjesno i sa razumijevanjem, te se obvezuje da će nadoknaditi troškove kaznenog postupka u iznosu koji mu, eventualno, odredi Sud BiH.

Sklapanjem sporazuma optuženi se odriče prava na suđenje, te prava na ulaganje žalbe na kaznenopravnu sankciju koju mu, na temelju sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba