Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ŠEST OSOBA ZBOG KRIJUMČARENJA ILEGALNIH EMIGRANATA

04.01.2013. 14:38

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

- J.S. (1964) iz Bosanske Gradiške, ranije osuđivanog, državljanina BiH,

- G.M. (1968) iz Modriče, ranije osuđivanog, državljanina BiH,

- O.D. (1967) iz Modriče, državljanina BiH,

- I.V. (1973) iz Pelagićeva, ranije osuđivanog, državljanina BiH,

- M.C. (1987) iz Pelagićeva, državljanina BiH, i

- M.M. (1993) iz Pelagićeva, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su tijekom veljače i ožujka 2012. godine, u dva navrata, sudjelovali u ilegalnom prevođenju preko državne granice Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, dvije skupine od po sedam i osam državljana Somalije, Afganistana, Eritreje i Sudana, koji ne ispunjavaju uvjete za prelazak preko državne granice, radi njihovog daljnjeg ilegalnog prebacivanja u zemlje EU, a sve sa ciljem da za sebe ostvare protupravnu novčanu korist.

Optuženi su u ovim radnjama uočeni i spriječeni od strane ovlaštenih službenih osoba Granične policije BiH i Policije Brčko distrikta. U prvom navratu, prigodom pokušaja djelatnika Granične policije BiH da ih spriječe u njihovoj namjeri, poduzimajući službenu radnju zaustavljanja, optuženi G.M. je nanošenjem lake tjelesne ozljede spriječio službenu osobu u vršenju službene radnje.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo krijumčarenje osoba iz članka 189. stavak 1. u svezi sa člankom 29. Kaznenog zakona BiH, a optuženi G.M. se tereti da je počinio kazneno djelo krijumčarenje osoba, u sticaju sa kaznenim djelom sprječavanje službene osobe u obavljanju službene radnje iz članka 241a. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba