Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРИ ЛИЦА ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА У СЕЛУ ЧАРАКОВО У ОПШТИНИ ПРИЈЕДОР

31.12.2012. 08:23

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против три лица, која се терете за кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. Кривичног закона БиХ.

Тужилац Тима I Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

- Д.С., рођеног 1953. године у општини Нови Град, настањеног у општини Приједор, држављанина БиХ,

- В.Ђ., рођеног 1968. године у Приједору гдје је и настањен, држављанина БиХ и

- З.Б., рођеног 1968. године у Приједору гдје је и настањен, држављанина БиХ.

Оптуженима су рјешењима Суда БиХ одређене мјере забране из члана 126а) став 1. тачка ц) ЗКП-а БиХ.

Наведени осумњичени терете се да су у вријеме оружаног сукоба у Босни и Херцеговини, у временском периоду од краја мјесеца априла 1992. године до краја септембра 1992. године, у оквиру широког и систематичног напада војске и полиције Српске Републике БиХ, а затим Републике Српске, усмјереног против несрпског цивилног становништва на подручју општине Приједор, знајући за такав напад и знајући да њихове радње чине дио тог напада, као припадници Војне полиције, резервног састава полиције и Радне јединице – Центра за обавјештавање Приједор, наређивали, учинили и помагали прогон несрпског цивилног становништва на политичкој, националној, етничкој, културној и вјерској основи, са територије под контролом војске и полиције Српске Републике БиХ, супротно правилима међународног права, и то убиствима и другим нечовјечним дјелима, учињеним у намјери наношења великих патњи или озбиљних физичких или психичких повреда или нарушења здравља.

Оптужени се терете да су дана 23.07.1992. године, заједно са њима познатим лицима, на подручју општине Приједор, у селу Чараково, прво извели из њихових кућа и заробили 12 мушкараца бошњачке националности, након чега су их стријељали пред мјесном џамијом. Двојица су преживјела ово стријељање, а десет мушкараца убијено је на лицу мјеста.

Како се у оптужници даље наводи, истога дана, такође у селу Чараково, из куће су извели, заробили и убили још једног мушкарца бошњачке националности.

Оптужени се терете да су учинили кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачка х) КЗ-а БиХ, у вези са чланом 172. став 1. тачке а) и к) КЗ-а БиХ, а у вези са члановима 29. и 180. став 1. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba