Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TRI OSOBE ZBOG RATNOG ZLOČINA U SELU ČARAKOVO U OPŠTINI PRIJEDOR

31.12.2012. 08:23

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe, koje se terete za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH.

Tužilac Tima I Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

- D.S., rođenog 1953. godine u opštini Novi Grad, nastanjenog u opštini Prijedor, državljanina BiH,

- V.Đ., rođenog 1968. godine u Prijedoru gdje je i nastanjen, državljanina BiH i

- Z.B., rođenog 1968. godine u Prijedoru gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Optuženima su rješenjima Suda BiH određene mjere zabrane iz člana 126a) stav 1. tačka c) ZKP-a BiH.

Navedeni osumnjičeni se terete da su u vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u vremenskom periodu od kraja mjeseca aprila 1992. godine do kraja septembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva na području opštine Prijedor, znajući za takav napad i znajući da njihove radnje čine dio tog napada, kao pripadnici Vojne policije, rezervnog sastava policije i Radne jedinice – Centra za obavještavanje Prijedor, naređivali, počinili i pomagali progon nesrpskog civilnog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi, sa teritorije pod kontrolom vojske i policije Srpske Republike BiH, suprotno pravilima međunarodnog prava, i to ubistvima i drugim nečovječnim djelima, učinjenim u namjeri nanošenja velikih patnji ili ozbiljnih fizičkih ili psihičkih povreda ili narušenja zdravlja.

Optuženi se terete da su dana 23.07.1992. godine, zajedno sa njima poznatim osobama, na području opštine Prijedor, u selu Čarakovo, prvo izveli iz njihovih kuća i zarobili 12 muškaraca bošnjačke nacionalnosti, nakon čega su ih strijeljali pred mjesnom džamijom. Dvije osobe su preživjele ovo strijeljanje, a deset muškaraca je ubijeno na licu mjesta.

Kako se u optužnici dalje navodi, istoga dana, također u selu Čarakovo, iz kuće su izveli, zarobili i ubili još jednog muškarca bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) KZ-a BiH, u vezi sa članom 172. stav 1. tačke a) i k) KZ-a BiH, a u vezi sa članovima 29. i 180. stav 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba