Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ZORANA DRAGIČEVIĆA (1962)

21.12.2012. 15:33

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zorana Dragičevića, koji se tereti za kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. KZ-a BiH.

Tužitelj Regionalnog tima broj 4 Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

- Zorana Dragičevića zvanog „Zoka“ i „Krompir“, rođenog 29.03.1962. godine u Sarajevu, nastanjenog u Bijeljini, državljanina BiH.

Optuženi Zoran Dragičević lišen je slobode dana 03.12.2012. godine, od strane ovlaštenih policijskih djelatnika Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA.

On je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je u vremenskom razdoblju od 02.05.1992. godine do mjeseca prosinca 1994. godine, kao pripadnik Oružanih snaga Republike Srpske, sudjelovao u progonu civilnih osoba nesrpske nacionalnosti u naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići u općini Novo Sarajevo.

Kako se u optužnici navodi, Zoran Dragičević je, koristeći bespomoćnost jedne osobe ženskog spola, nad istom izvršio silovanje, a sudjelovao je i u nečovječnom postupanju, mučenju, tjelesnom zlostavljanju, nezakonitom zatvaranju i pljačkanju imovine civilnih osoba nesrpske nacionalnosti.

Zoran Dragičević se sumnjiči da je sudjelovao u ratnim zločinima kao suučesnik optuženoga Veselina Vlahovića Batka.

Optuženi Zoran Dragičević je pod istragom zbog kaznenog djela zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točka h) u svezi sa točkama e), f), g) i k) KZ-a BiH. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba