Вијести

У КИСЕЉАКУ ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО ПОСВЕЋЕН ПРИБЛИЖАВАЊУ РАДА ПРАВОСУДНИХ ИНСТИТУЦИЈА БиХ ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА

03.12.2012. 15:09

На округлом столу у Кисељаку, који је организован са циљем приближавања рада Тужилаштва БиХ и Суда БиХ локалним заједницама, представници Тужилаштва БиХ су презентовали организацију и историју Тужилаштва БиХ, као и досадашњи рад на правоснажно окончаним предметима за ратне злочине.

У КИСЕЉАКУ ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО ПОСВЕЋЕН ПРИБЛИЖАВАЊУ РАДА ПРАВОСУДНИХ ИНСТИТУЦИЈА БиХ ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА

Такође, учесницима округлог стола презентована је структура Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ, те специфичности рада на предметима ратних злочина који се односе на догађаје који су се десили прије 17 или више година.

Присутнима је презентована сложеност рада на предметима ратних злочина, у којима је често потребно саслушати десетине свједока и често прикупити и по више стотина доказа у оквиру једног предмета.

Учесницима округлог стола појашњено је да су, због тога, предмети ратних злочина специфични и да за рад захтијевају дужи временски период, те је појашњено шта је све потребно урадити како би се неки предмет окончао кроз све фазе, од покретања истраге и подизања оптужнице, затим фазе суђења, па све до правоснажне пресуде.

На округлом столу учествовали су представници локалне заједнице, међу којима су били представници удружења жртава ратних злочина са подручја Кисељака, представници општинске власти, представници полицијских и правосудних структура, као и представници невладиних организација, представници медија те заинтересовани грађани.

Учесници округлог стола су имали прилику поставити питања представницима Тужилаштва БиХ о темама које их интересују из домена рада Тужилаштва.

Округли сто у Кисељаку одржан је у организацији Хелсиншког одбора за људска права РС, уз подршку Амбасаде САД у Босни и Херцеговини.

Представници Тужилаштва БиХ редовно учествују на округлим столовима и конференцијама које су посвећене приближавању рада Тужилаштва БиХ представницима локалних заједница и грађанима широм Босне и Херцеговине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba