Vijesti

SUD U IZRAELU DONIO ODLUKU O IZRUČENJU ALEKSANDRA CVETKOVIĆA PRAVOSUĐU BiH

03.12.2012. 15:02

Postupajući na temelju zahtjeva upućenog iz Tužiteljstva BiH i pravosudnih institucija BiH, za izručenje osumnjičenog Aleksandra Cvetkovića (1968), Vrhovni sud u Izraelu je donio odluku kojom se odobrava izručenje Bosni i Hercegovini.

Sud u Izraelu odbio je žalbu osumnjičenog Cvetkovića, te odobrio izručenje. Izraelsko ministarstvo pravosuđa u narednom razdoblju treba provesti postupak kako bi se osumnjičeni izručio pravosuđu naše zemlje.

Aleksandar Cvetković je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je kao pripadnik 10. diverzantskog odreda VRS, izravno i osobno sudjelovao u strijeljanjima i egzekucijama bošnjačkih muškaraca i dječaka sa područja Srebrenice, na ekonomiji Branjevo, gdje je u jednom danu strijeljano i ubijeno više od 800 žrtava.

Nakon saznanja da osumnjičeni boravi u Izraelu, Tužiteljstvo BiH i pravosudne institucije BiH su pokrenule aktivnosti za njegovo izručenje Bosni i Hercegovini.

U proteklom razdoblju je pravosuđu Bosne i Hercegovine izručeno više osoba osumnjičenih za ratne zločine, iz različitih zemalja diljem svijeta.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa agencijama za provedbu zakona u BiH i inozemstvu, poduzima intenzivne aktivnosti na lociranju i kaznenom gonjenju osoba osumnjičenih za ratne zločine, koje su utočište našle u državama diljem svijeta, a sve sa ciljem sprječavanja da počinjeni ratni zločini u BiH ostanu nekažnjeni.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba