Vijesti

SUD U IZRAELU DONIO ODLUKU O IZRUČENJU ALEKSANDRA CVETKOVIĆA PRAVOSUĐU BiH

03.12.2012. 15:02

Postupajući na osnovu zahtjeva upućenog iz Tužilaštva BiH i pravosudnih institucija BiH, za izručenje osumnjičenog Aleksandra Cvetkovića (1968), Vrhovni sud u Izraelu je donio odluku kojom se odobrava izručenje Bosni i Hercegovini.

Sud u Izraelu odbio je žalbu osumnjičenog Cvetkovića, te odobrio izručenje. Izraelsko ministarstvo pravosuđa u narednom periodu treba provesti postupak kako bi se osumnjičeni izručio pravosuđu naše zemlje.

Aleksandar Cvetković je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je kao pripadnik 10. diverzantskog odreda VRS, izravno i lično sudjelovao u strijeljanjima i egzekucijama bošnjačkih muškaraca i dječaka sa područja Srebrenice, na ekonomiji Branjevo, gdje je u jednom danu strijeljano i ubijeno više od 800 žrtava.

Nakon saznanja da osumnjičeni boravi u Izraelu, Tužilaštvo BiH i pravosudne institucije BiH su pokrenule aktivnosti za njegovo izručenje Bosni i Hercegovini.

U proteklom periodu je pravosuđu Bosne i Hercegovine izručeno više osoba, osumnjičenih za ratne zločine, iz različitih zemalja širom svijeta.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa agencijama za provođenje zakona u BiH i inostranstvu, poduzima intenzivne aktivnosti na lociranju i krivičnom gonjenju osoba osumnjičenih za ratne zločine, koje su utočište našle u državama širom svijeta, a sve sa ciljem sprečavanja da počinjeni ratni zločini u BiH ostanu nekažnjeni.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba