Вијести

ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР ЗА ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ

29.10.2012. 15:06

Тужилац Посебног одсјека за ратне злочине упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за осумњиченог за ратне злочине учињене на подручју Бихаћа и Цазина.

Тужилац Тужилаштва БиХ упутио је приједлог за одређивање мјере притвора за осумњиченог:

- Сафета Ковачевића званог „Папе“, рођеног 18.09.1973. године у Викићима, општина Бихаћ, држављанина БиХ и Републике Хрватске.

Осумњичени Ковачевић лишен је слободе од стране полицијских службеника Државне агенције за истраге и заштиту - SIPА, а по налогу тужиоца из Регионалног тима бр. 1 Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ.

Ковачевић је под истрагом Тужилаштва БиХ у оквиру предмета „Атиф Дудаковић и други“ и осумњичен је да је у својству припадника војне полиције 5. корпуса Армије РБиХ учинио кривично дјело ратног злочина над жртвама српске националности. Осумњичен је за кривична дјела ратни злочин против ратних заробљеника чл. 175. КЗ-а БиХ и ратни злочин против цивилног становништва чл. 173. КЗ-а БиХ.

Тужилаштво БиХ је предложило одређивање мјере притвора из разлога описаних у члану 132. тачке а) и б) ЗКП-а БиХ.

Притвор је предложен због опасности од бјекства осумњиченог, који посједује и држављанство Републике Хрватске те би одласком са територије БиХ постао недоступан правосуђу Босне и Херцеговине, као и због опасности да би боравком на слободи овај осумњичени могао ометати истрагу, те вршити утицај на свједоке или саучеснике.

Приједлог за одређивање мјере притвора прослијеђен је Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba