Vijesti

MJERE ZABRANE ZA ŠEST, A PRIJEDLOG PRITVORA ZA PET OSOBA

18.10.2012. 14:59

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za pet osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, a u svezi sa krijumčarenjem cigareta u višemilijunskim iznosima, počinjenim tijekom 2011. i 2012. godine.

Osumnjičene osobe, za koje je postupajući tužitelj zatražio pritvor, lišene su slobode 16.10.2012. godine u velikoj združenoj policijskoj akciji kodnog naziva „Bald“, u kojoj je nositelj aktivnosti bila Granična policija BiH, a u kojoj su na terenu sudjelovali policijski djelatnici MUP-a RS i MUP-a HNK. Radi se o vrlo opsežnoj istrazi Tužiteljstva BiH i policijskih agencija, tijekom koje je ostvarena značajna suradnja sa pravosudnim i policijskim tijelima susjednih zemalja.

Nakon ispitivanja jedanaest osumnjičenih osoba koje su privedene u Tužiteljstvo BiH, za šest osoba su predložene mjere zabrane, a postupajući tužitelj je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje pritvora za pet osumnjičenih osoba u trajanju od 30 dana.

Mjere zabrane koje su predložene za osobe U.E. (1962), D.I. (1973), Š.P. (1960), R.Đ. (1961), V.B. (1982) i E.E. (1980) su: privremeno oduzimanje putnih isprava, zabrana izdavanja novih putnih isprava i zabrana korištenja osobne iskaznice za prelazak državne granice (zabrana putovanja).

Pritvor je predložen za osobe M.R. (1970), M.J. (1966), M.P. (1955), M.M. (1979) i V.P. (1966) iz razloga propisanih člankom 132. stavak 1. točke a), b) c) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli prikrivati dokaze, utjecati na svjedoke ili suučesnike u cilju onemogućavanja prikupljanja dokaza i provođenja istrage, ali i zbog opravdane sumnje da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, ponovno izvršili isto ili slično kazneno djelo.

Svi navedeni su pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičeni su za kazneno djelo organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili raspačavanje neocarinjene robe iz članka 215. KZ-a BiH u svezi sa člankom 214. istog Zakona.

Prijedlog za određivanje pritvora proslijeđen je Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba