Вијести

ПОДИГНУТЕ ТРИ ОПТУЖНИЦЕ ПРОТИВ ТРИ ЛИЦА ЗБОГ НЕДОЗВОЉЕНОГ КОРИШТЕЊА АУТОРСКИХ ПРАВА

11.10.2012. 15:22

Тужилац Одсјека III подигао је три одвојене оптужнице против три лица која се терете да су учинила кривично дјело недозвољено кориштење ауторских права из члана 243. став 1. КЗ-а БиХ.

Одсјек III Тужилаштва БиХ подигао је оптужнице против:

-      Мехе Коштића, рођеног 29.01.1963. године у општини Велика Кладуша гдје је и настањен, држављанина БиХ. Оптужени Мехо Коштић се терети да је у другој половини 2012. године, као власник штанда - тезге на пијаци у Великој Кладуши, неовлаштено, без одобрења аутора, стављао у промет носаче слике и звука различитог садржаја, за које је знао да се ради о нелегално умноженим копијама. Код њега је 04.09.2012. године пронађено и привремено одузето укупно 1.576 комада снимљених носача слике и звука различитог садржаја;

-      Драгана Захировића званог „Дадо“, рођеног 10.09.1974. године у Бихаћу, настањеног у Великој Кладуши, држављанина БиХ. Оптужени Драган Захировић се терети да је у другој половини 2012. године, у једној улици у Великој Кладуши, најчешће из пртљажника путничког аутомобила, неовлаштено, без одобрења аутора, стављао у промет носаче слике и звука различитог садржаја за које је знао да се ради о нелегално умноженим копијама. Код њега је 04.09.2012. године пронађено и привремено одузето укупно 620 комада снимљених носача слике и звука различитог садржаја;

-      Анте Бачића званог „Тони“, рођеног 17.08.1972. године у Дубровнику у Републици Хрватској, настањеног у Неуму, држављанина БиХ и Републике Хрватске. Оптужени Анто Бачић се терети да је дана 19.09.2012. године у послијеподневним часовима, у граничном појасу општине Неум, управљајући путничким моторним возилом, у пртљажнику преносио 200 комада нелегално умножених CD медија са снимљеном музиком разних аутора, за које је знао да се ради о нелегално умноженим копијама. Истог дана, овлаштени службеници Јединице граничне полиције Неум су код њега пронашли и привремено одузели поменуте предмете.

Оптужнице терете оптужене Меху Коштића и Драгана Захировића да су ставили у промет ауторска дјела умножена без одобрења аутора, другог носиоца ауторског права, односно лица које је овлаштено дати одобрење, а одобрење је потребно према Закону БиХ, а оптужени Анто Бачић се терети да је преносио ради даље дистрибуције ауторска дјела умножена без одобрења аутора, другог носиоца ауторског права, односно лица које је овлаштено дати одобрење, а одобрење је потребно према Закону БиХ.

Сви наведени оптужени се терете да су учинили кривично дјело недозвољено кориштење ауторских права из члана 243. став 1. КЗ-а БиХ.

Оптужнице су прослијеђене на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba