Vijesti

HARIS BJELOPOLJAK, EMIR HODŽIĆ, ADNAN SELIMIĆ I HASAN HUSIĆ SPORAZUMNO PRIZNALI KRIVNJU

04.10.2012. 15:14

Optuženi Haris Bjelopoljak, Emir Hodžić, Adnan Selimić i Hasan Husić sporazumno su priznali krivnju za počinjeno kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250. stavci 1. i 4. Kaznenog zakona BiH u svezi sa kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz članka 195. stavak 1., a sve u svezi sa člankom 54. istog Zakona.

Sporazum o priznanju krivnje, sa tužiteljem iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, sklopili su optuženi:

- Haris Bjelopoljak, rođen 26.08.1963. godine u Kaknju, gdje je i nastanjen, ranije osuđivan, državljanin BiH,

- Emir Hodžić, rođen 05.07.1987. godine u Zenici, gdje je i nastanjen, državljanin BiH,

- Adnan Selimić, rođen 08.12.1983. godine u Zenici, gdje je i nastanjen, državljanin BiH, nalazi se na izdržavanju kazne zatvora i

- Hasan Husić, rođen 02.11.1977. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, državljanin BiH.  

Optuženi, potpisivanjem sporazuma, u cijelosti priznaju izvršenje kaznenih djela koja im se stavljaju na teret optužnicom Tužiteljstva BiH od 29.05.2012. godine, a koja je u cijelosti potvrđena od suca za prethodno saslušanje Suda BiH dana 04.06.2012. godine.

Tužitelj i obrana suglasni su da, na temelju sporazuma, Sud BiH izrekne optuženima Harisu Bjelopoljaku, Emiru Hodžiću, Adnanu Selimiću i Hasanu Husiću kaznu zatvora u trajanju od jedne (1) godine. Optuženi Bjelopoljak i njegov branilac suglasni su da se od optuženog oduzme imovinska korist pribavljena kaznenim djelom u iznosu od 1.000,00 KM. Novac je privremeno oduzet po potvrdi o privremenom oduzimanju predmeta, te je predložen kao dokaz u optužnici ovog tužiteljstva.

Predložena kazna sukladna je ulogama optuženih u izvršenju kaznenih djela koja su opisana u optužnici u predmetu protiv Harisa Bjelopoljaka i dr.

Također, potpisivanjem sporazuma o priznanju krivnje, optuženi su se obvezali da će svjedočiti o svim činjenicama koje su im poznate u ovom kaznenom predmetu i o svim izvršiteljima, suizvršiteljima i suučesnicima u izvršenju predmetnih kaznenih djela, a koji su njima poznati i u kojim kaznenim djelima su eventualno i sami sudjelovali.

Ovim sporazumom optuženi potvrđuju da su upoznati sa sadržajem optužnice Tužiteljstva BiH. Oni istodobno potvrđuju da izjavu o priznanju krivnje daju dragovoljno, svjesno i sa razumijevanjem, te se obvezuju da će nadoknaditi troškove kaznenog postupka u iznosu koji im, eventualno, odredi Sud BiH.

Sklapanjem sporazuma optuženi se odriču prava na suđenje, te prava na ulaganje žalbe na kaznenopravnu sankciju koju im, na temelju sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazumi su proslijeđeni Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba