Vijesti

SLAVKO DAVIDOVIĆ I STIPE PRAVDIĆ SPORAZUMNO PRIZNALI KRIVICU

02.10.2012. 15:30

Optuženi Slavko Davidović i Stipe Pravdić sporazumno su priznali krivicu za počinjeno krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stavovi 2. i 4., u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Sporazum o priznanju krivice su sa tužiocem iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH sklopili optuženi:

- Slavko Davidović, rođen 09.05.1982. godine u Nikšiću, gdje je i nastanjen, državljanin R Crne Gore i

- Stipe Pravdić, rođen 09.10.1978. godine u Visokom, nastanjen u Kiseljaku, državljanin BiH i R Hrvatske.

Optuženi, potpisivanjem sporazuma, u cijelosti priznaju izvršenje krivičnog djela koje im se stavlja na teret optužnicom Tužilaštva BiH od 04.05.2012. godine, a koja je u cijelosti potvrđena od sudije za prethodno saslušanje Suda BiH dana 11.05.2012. godine. 

Tužilac i odbrana saglasni su da, na osnovu sporazuma, Sud BiH izrekne optuženima Slavku Davidoviću kaznu zatvora u trajanju od jedne (1) godine i šest (6) mjeseci i optuženom Stipi Pravdiću kaznu zatvora u trajanju od jedne (1) godine, te im u izrečenu kaznu uračuna vrijeme provedeno u pritvoru. Također, sporazumom je predviđena i mjera sigurnosti oduzimanja predmeta upotrijebljenih ili namijenjenih izvršenju krivičnog djela i koji su nastali izvršenjem krivičnog djela.

Predložena kazna je u skladu sa ulogama optuženih u izvršenju krivičnog djela koje je opisano u optužnici u predmetu protiv Danijela Oroza i dr.

Također, potpisivanjem sporazuma o priznanju krivice, optuženi su se obavezali da će svjedočiti o svim činjenicama koje su im poznate u ovom krivičnom predmetu, kao i o svim izvršiocima, saizvršiocima i saučesnicima u izvršenju krivičnih djela za koje ih tereti optužnica, a koji su im poznati i u kojim krivičnim djelima su sudjelovali.

Ovim sporazumom optuženi potvrđuju da su upoznati sa sadržajem optužnice Tužilaštva BiH. Oni istovremeno potvrđuju da izjavu o priznanju krivice daju dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem, bez ikakve prisile ili nagovora, te se obavezuju da će nadoknaditi troškove krivičnog postupka u iznosu koji im, eventualno, odredi Sud BiH.

Sklapanjem sporazuma optuženi se odriču prava na suđenje, te prava na ulaganje žalbe na krivičnopravnu sankciju koju im, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba