Vijesti

STRUČNA RADIONICA POSVEĆENA POBOLJŠANJU SARADNJE IZMEĐU TUŽILAŠTAVA, MEDIJA I NVO-a, ODRŽANA U SARAJEVU

19.09.2012. 14:12

Predstavnici Tužilaštva BiH, tužioci i stručni saradnici, sudjelovali su na stručnoj radionici, koja je u organizaciji Udruženja tužilaca BiH, a u okviru projekta VSTV-a BiH, održana u Sarajevu.

Na ovoj radionici, predstavnici tužilaštava, medija i nevladinih organizacija, razgovarali su o modalitetima za poboljšanje međusobne saradnje u otkrivanju i procesuiranju nezakonitosti u zajednici, kažnjavanju počinilaca i otklanjanju štetnih posljedica krivičnih djela.

Centralne teme radionice odnosile su se na potrebne aktivnosti za otkrivanje i krivično procesuiranje u slučajevima pojava narko-dilerskih grupa u lokalnoj zajednici, korupcije i nezakonitosti pri zapošljavanju, zlostavljanja i uznemiravanja na poslu i radnom mjestu (mobing), te korupcije u zdravstvenim ustanovama.

Na radionici je sudjelovalo oko 40 sudionika, među kojima su bili predstavnici iz tužilaštava sa svih nivoa u BiH, predstavnici medija, uključujući medije iz Javnog RTV servisa BiH i drugih TV i radio stanica, te predstavnici nevladinih organizacija koje djeluju u BiH.

Nakon rada u radnim grupama, prezentovani su zaključci u kojima su definisane aktivnosti koje se trebaju preduzeti da bi otkrivanje i krivično procesuiranje navedenih pojava bilo efikasnije, kako bi se počinioci kaznili a posljedice otklonile.

Organizator Stručne radionice je Udruženje tužilaca BiH, a radionica je realizirana u okviru projekta VSTV-a, uz podršku Vlade Švicarske Konfederacije.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba