Vijesti

U OPĆINI PRIJEDOR IZVRŠENA EKSHUMACIJA TIJELA ŽRTAVA IZ PROTEKLOG RATA

19.09.2012. 14:10

Pod nadzorom istražitelja Tužiteljstva BiH izvršena je ekshumacija u općini Prijedor.

Na lokalitetu Žeger – Čarakovo u općini Prijedor, izvršena je ekshumacija prigodom koje su pronađeni ostaci dva kompletna tijela.

Sa ovih tijela bit će uzeti uzorci za DNK analizu radi utvrđivanja identiteta žrtava. DNK analiza radit će se u laboratoriju Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP). 

Ostaci pronađenih tijela bit će prebačeni u Centar za identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu, gdje će ostati dok se ne završi njihova forenzička obrada i proces identifikacije.

Izvršenom ekshumacijom rukovodio je istražitelj Tužiteljstva BiH, koji je po instrukcijama tužitelja koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije.

Ekshumaciji su nazočili predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici MUP-a RS, liječnik sudske medicine i istražitelj Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba