Вијести

ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР ЗА 6 ОСУМЊИЧЕНИХ ЛИЦА У ОКВИРУ АКЦИЈЕ “BOSS”

14.09.2012. 15:13

Поступајући тужилац Посебног одсјека за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ упутио је приједлог за одређивање мјере притвора за шест лица које је SIPA лишила слободе, те предала Тужилаштву БиХ у оквиру акције кодног назива „Boss“.

У оквиру истраге у овом предмету, Тужилаштво БиХ је запримило извјештај SIPA-е о учињеном кривичном дјелу и извршиоцима, а због учињеног кривичног дјела организирани криминал из члана 250. став 3., у вези са кривичним дјелима порезне утаје из члана 210. став 3., прања новца из члана 209. став 2. и царинске преваре из члана 216. став 3. Кривичног закона БиХ.

Након испитивања осумњичених, поступајући тужилац упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора од 30 дана за осумњичене са иницијалима А.С., К.С., А.С., И.С., Ј.К. и Д.С.

Тужилац је предложио одређивање мјере притвора из разлога описаних у члану 132. став 1. тачке а), б) и ц) ЗКП-а БиХ.

Између осталог, мјера притвора предложена је из разлога што постоји опасност од бјекства осумњичених, нарочито због чињенице да посједују двојно држављанство, те постоји основана бојазан да би, уколико се нађу на слободи, могли напустити подручје Босне и Херцеговине те на тај начин постати недоступни правосуђу БиХ.

Притвор је предложен и због опасности да би осумњичени боравком на слободи могли ометати кривични поступак утицајем на свједоке, могли поновити исто кривично дјело, односно наставити са довршењем започетих кривичних дјела.

Приједлог за одређивање мјере притвора упућен је Суду БиХ, а тужилаштво наставља истрагу у овом предмету са циљем подизања оптужнице.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba