Вијести

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ОСАМНАЕСТ ЛИЦА

14.09.2012. 15:10

Тужилац Посебног одсјека за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ упутиће према Суду БиХ приједлог за одређивање притвора за осамнаест осумњичених лица, која су под истрагом због више најтежих кривичних дјела, учињених у БиХ у неколико посљедњих година.

Осумњичена лица, за које ће поступајући тужилац затражити притвор, лишена су слободе дана 12.09.2012. године у удруженој полицијској акцији кодног назива „Лутка“, у којој је учествовало више стотина полицијских и службеника агенција за провођење закона са нивоа државе и ентитета. У овом предмету остварена је значајна сарадња са полицијским и правосудним агенцијама у околним земљама, гдје се налази и један број осумњичених лица.

Након испитивања осумњичених, поступајући тужилац упутиће према Суду БиХ приједлог за одређивање притвора за осамнаест осумњичених лица у трајању од 30 дана.

Притвор је предложен из разлога прописаних чланом 132. став 1. тачке а), б) ц) и д) ЗКП-а БиХ, односно због опасности од бјекства осумњичених, због опасности да би осумњичени боравком на слободи могли прикривати доказе, утицати на свједоке или саучеснике у циљу онемогућавања прикупљања доказа и провођења истраге, али и због оправдане сумње да би осумњичени, уколико би се нашли на слободи, поново извршили исто или слично кривично дјело, а посебно узимајући у обзир начин извршења овог кривичног дјела, посљедице истог те узнемиреност цијелог становништва Босне и Херцеговине.

Сви осумњичени су под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичени су за кривична дјела организирани криминал из члана 250. КЗ БиХ, договор за учињење кривичних дјела из члана 247. КЗ БиХ, припремање кривичног дјела из члана 248. КЗ БиХ, неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. КЗ БиХ, организовани криминал из члана 383а. КЗ РС, договор за извршење кривичног дјела из члана 384. КЗ РС, тешко убиство из члана 149. КЗ РС, злочиначка организација из члана 342. КЗ ФБиХ, прање новца из члана 209. КЗ БиХ, разбојништво из члана 289. КЗ ФБиХ и убиство из члана 166. КЗ-а ФБиХ.

Тужилаштво БиХ упутиће према Суду БиХ приједлог за расписивање међународне потјернице и одређивање притвора за неколико осумњичених, који нису пронађени током јучерашње акције SIPА-е.

Приједлог за одређивање притвора биће прослијеђен Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba