Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA OSAMNAEST OSOBA

14.09.2012. 15:10

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za osamnaest osumnjičenih osoba, koje su pod istragom zbog više najtežih kaznenih djela počinjenih u BiH u nekoliko posljednjih godina.

Osumnjičene osobe, za koje će postupajući tužitelj zatražiti pritvor, lišene su slobode dana 12.09.2012. godine u združenoj policijskoj akciji kodnog naziva „Lutka“, u kojoj je sudjelovalo više stotina policijskih djelatnika i djelatnika agencija za provedbu zakona sa razine države i entiteta. U ovom predmetu ostvarena je značajna suradnja sa policijskim i pravosudnim agencijama u susjednim zemljama, gdje se nalazi i jedan broj osumnjičenih osoba.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za osamnaest osumnjičenih osoba u trajanju od 30 dana.

Pritvor je predložen iz razloga propisanih člankom 132. stavak 1. točke a), b) c) i d) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli prikrivati dokaze, utjecati na svjedoke ili suučesnike u cilju onemogućavanja prikupljanja dokaza i provođenja istrage, ali i zbog opravdane sumnje da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, ponovo izvršili isto ili slično kazneno djelo, a osobito uzimajući u obzir način izvršenja ovog kaznenog djela, posljedice istog te uznemirenost cijelog pučanstva Bosne i Hercegovine.

Svi osumnjičeni su pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičeni su za kaznena djela organizirani kriminal iz članka 250. KZ BiH, dogovor za počinjenje kaznenih djela iz članka 247. KZ BiH, pripremanje kaznenog djela iz članka 248. KZ BiH, neovlašteni promet opojnim drogama iz članka 195. KZ BiH, organizirani kriminal iz članka 383a. KZ RS, dogovor za izvršenje kaznenog djela iz članka 384. KZ RS, teško ubojstvo iz članka 149. KZ RS, zločinačka organizacija iz članka 342. KZ FBiH, pranje novca iz članka 209. KZ BiH, razbojništvo iz članka 289. KZ FBiH i ubojstvo iz članka 166. KZ-a FBiH.

Tužiteljstvo BiH uputit će prema Sudu BiH prijedlog za raspisivanje međunarodne tjeralice i određivanje pritvora za nekoliko osumnjičenih, koji nisu pronađeni tijekom jučerašnje akcije SIPA-e.

Prijedlog za određivanje pritvora će biti proslijeđen Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba