Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ РЕАЛИЗУЈЕ СЕ ОБИМНА УДРУЖЕНА ПОЛИЦИЈСКА АКЦИЈА У БОРБИ ПРОТИВ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА

12.09.2012. 15:40

У акцији учествује више стотина полицијских службеника, носилац активности је SIPA-а, а учествују и полицијски службеници из ентитетских полицијских агенција и Брчко дистрикта. Ради се о истрази усмјереној на расвјетљавање најмање 6 неријешених убистава и покушаја убистава у Републици Српској и Федерацији Босне и Херцеговине, неколико пљачки банака и транспорта новца у вишемилионским износима и читав низ тешких кривичних дјела организованог криминала.

По налогу тужиоца из Посебног одсјека за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ спроводи се удружена полицијска акција у којој, у координацији тужилаштва, на терену учествује више стотина полицијских службеника и службеника полицијских агенција за провођење закона са нивоа државе и ентитета.

Ова акција најобимнија је активност у борби против организованог криминала у пост-дејтонској БиХ и представља одлучан ударац организованом криминалу на подручју цијеле БиХ. У оквиру предузетих активности извршена су лишења слободе више десетина лица, као и претреси на великом броју локација у више градова у БиХ.

Ради се о истрази против више злочиначких организација, које су дјелујући у различитим периодима, учиниле ова кривична дјела. У предмету је остварена значајна сарадња са полицијским и правосудним агенцијама у сусједним земљама, гдје се налази и један број осумњичених лица.

Активности су усмјерене на откривање и кривично процесуирање лица осумњичених за најмање 6 неразјашњених убистава и покушаја убиства у протеклих 10 година, више оружаних пљачки банака и транспорта новца у вишемилионским износима, кријумчарење опојних дрога, као и друга врло озбиљна кривична дјела организованог криминала.

Ова активност представља одлучан ударац правосуђа и агенција за провођење закона против организованог криминала у Босни и Херцеговини, са циљем стварања што безбједнијег окружења за живот свих грађана наше земље.

Тужилаштво БиХ је у овом предмету остварило значајну и добру сарадњу са више агенција за провођење закона које су учествовале у раду на овом предмету:

- Окружно тужилаштво Источно Сарајево,

- Државна агенција за истраге и заштиту-SIPA,

- МУП Републике Српске,

- Федерална управа полиције,

- Полиција МУП-а Кантона Сарајево и

- Полиција Брчко дистрикта БиХ.

Тужилаштво БиХ, у овом тренутку, због осјетљивости истраге не може дати више детаља о овом предмету, те медије и средства информисања молимо за разумијевање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba