Vijesti

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH REALIZIRA SE OPSEŽNA ZDRUŽENA POLICIJSKA AKCIJA U BORBI PROTIV ORGANIZIRANOG KRIMINALA

12.09.2012. 15:40

U akciji sudjeluje više stotina policijskih djelatnika, nositelj aktivnosti je SIPA-a, a sudjeluju i policijski djelatnici iz entitetskih policijskih agencija i Brčko distrikta. Radi se o istrazi usmjerenoj na rasvjetljavanje najmanje 6 neriješenih ubojstava i pokušaja ubojstava u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine, nekoliko pljački banaka i transporta novca u višemilijunskim iznosima i čitav niz teških kaznenih djela organiziranog kriminala.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH provodi se združena policijska akcija u kojoj, u koordinaciji tužiteljstva, na terenu sudjeluje više stotina policijskih djelatnika i djelatnika agencija za provedbu zakona sa razine države i entiteta.

Ova akcija najopsežnija je aktivnost u borbi protiv organiziranog kriminala u post-dejtonskoj BiH i predstavlja odlučan udarac organiziranom kriminalu na području cijele BiH. U okviru poduzetih aktivnosti izvršena su lišenja slobode više desetina osoba, kao i pretresi na velikom broju lokacija u više gradova u BiH.

Radi se o istrazi protiv više zločinačkih organizacija, koje su djelujući u različitim razdobljima, počinile ova kaznena djela. U predmetu je ostvarena značajna suradnja sa policijskim i pravosudnim agencijama u susjednim zemljama, gdje se nalazi i jedan broj osumnjičenih osoba.

Aktivnosti su usmjerene na otkrivanje i kazneno procesuiranje osoba osumnjičenih za najmanje 6 nerazjašnjenih ubojstava i pokušaja ubojstva u proteklih 10 godina, više oružanih pljački banaka i transporta novca u višemilijunskim iznosima, krijumčarenje opojnih droga, kao i druga vrlo ozbiljna kaznena djela organiziranog kriminala.

Ova aktivnost predstavlja odlučan udarac pravosuđa i agencija za provedbu zakona protiv organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini, sa ciljem stvaranja što sigurnijeg okruženja za život svih građana naše zemlje.

Tužiteljstvo BiH je u ovom predmetu ostvarilo značajnu i dobru suradnju sa više agencija za provedbu zakona koje su sudjelovale u radu na ovom predmetu:

- Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo,

- Državna agencija za istrage i zaštitu-SIPA,

- MUP Republike Srpske,

- Federalna uprava policije,

- Policija MUP-a Kantona Sarajevo i

- Policija Brčko distrikta BiH.

Tužiteljstvo BiH, u ovom trenutku, zbog osjetljivosti istrage ne može dati više detalja o ovom predmetu, te medije i sredstva informiranja molimo za razumijevanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba