Vijesti

U OPĆINI ZAVIDOVIĆI IZVRŠENA EKSHUMACIJA TIJELA ŽRTAVA IZ PROTEKLOG RATA

20.07.2012. 15:04

Danas, u prijepodnevnim satima, u općini Zavidovići je izvršena ekshumacija pod nadzorom istražitelja i osoblja Tužiteljstva BiH.

Na lokaciji Potsjelo – Mićine njive, u općini Zavidovići, pronađeni su ostaci pet tijela, najvjerovatnije žrtava srpske nacionalnosti. Pronađeni posmrtni ostaci bit će radi obdukcije, identifikacije i forenzičke obrade prebačeni u prosekturu Gradskog groblja u Modriči.

Ovoj ekshumaciji nazočili su predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Operativnog tima za traženje nestalih Vlade Republike Srpske, predstavnici MUP-a Zeničko – dobojskog kantona i istražitelj Tužiteljstva BiH.

Po ovlaštenju sudskog vještaka, ovoj ekshumaciji nazočio je i tim forenzičkih antropologa iz Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Izvršenom ekshumacijom rukovodio je istražitelj Tužiteljstva BiH, koji je po instrukcijama tužitelja koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba