Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG NEDOZVOLJENOG KORIŠTENJA AUTORSKIH PRAVA

05.07.2012. 15:31

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Denisa Agičića, rođenog 23.08.1980. godine u Cazinu, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, zbog nedozvoljenog korištenja autorskih prava.

Optužnica tereti Denisa Agičića da je dana 18.01.2011. godine, na prodajnom štandu u Cazinu, bez odobrenja autora ili drugog nosioca autorskog prava ili osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, držao radi stavljanja u promet 2853 komada piratskih nosača zvuka i slike (CD i DVD), a za koje je znao da su krivotvoreni, odnosno proizvedeni protivno članovima 20. i 22. Zakona o autorskom i srodnim pravima („Službeni glasnik BiH“ br. 63/10).

Optuženi Denis Agičić tereti se da je bez odobrenja autora ili drugog nosioca autorskog prava reprodukovao, umnožavao, grafički obrađivao i držao radi stavljanja u promet autorska djela, čime je počinio krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava iz člana 243. stav 1. Krivičnog zakona BiH, a sve u vezi sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima u BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba