Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ARMINA HRAPOVIĆA (1982)

22.06.2012. 13:01

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Armina Hrapovića, rođenog 02.06.1982. godine u Sarajevu gdje je i nastanjen, državljanina BiH, koji se tereti da je počinio kazneno djelo nedozvoljena uporaba autorskih prava iz članka 243. stavak 1. KZ-a BiH.

 

Optužnica tereti Armina Hrapovića da je početkom 2012. godine, do izvršenog pretresa dana 26.04.2012. godine, u jednom poslovnom objektu u Sarajevu, bez odobrenja autora i drugog nositelja autorskog prava, stavljao u promet autorska djela različitih sadržaja i autora, filmove, muzička izdanja, serijske filmove, crtane filmove i igrice za PC pohranjene na DVD mediju, a za koje je znao da se radi o nelegalno umnoženim kopijama, sve protivno važećim zakonskim odredbama o autorskim i srodnim pravima u BiH.

Kako se navodi u optužnici, dana 26.04.2012. godine, pretresom poslovnog objekta, pronađeno je 1200 komada nelegalno umnoženih DVD-ova, koji su privremeno oduzeti od strane ovlaštenih djelatnika Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA, Regionalni ured Sarajevo.

Optuženi Armin Hrapović se tereti da je stavio u promet autorska djela umnožena bez odobrenja autora, drugog nositelja autorskog prava, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, a odobrenje je potrebno prema zakonu BiH, čime je počinio kazneno djelo nedozvoljena uporaba autorskih prava iz članka 243. stavak 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba