Vijesti

OBAVLJENA EKSHUMACIJA NA PODRUČJU OPĆINE LOPARE

25.05.2012. 15:00

Dana 23.05.2012. godine, u mjestu Koraj na užem lokalitetu naselja Čaršija, na području općine Lopare, obavljena je ekshumacija pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a ekshumirani su kompletni posmrtni ostaci jedne osobe, za koje se pretpostavlja da pripadaju osobi muškog spola.

Nakon pronalaska, posmrtni ostaci transportirani su u prosekturu u Tuzlu. Identitet stradale osobe bit će naknadno utvrđen vještačenjem i DNK analizom.

Procesom ekshumacije na terenu koordinirao je istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, a u postupku ekshumacije sudjelovali su djelatnici Instituta za nestale osobe BiH, vještak patolog sudsko-medicinske struke, radnici i mehanizacija Komemorativnog centra Tuzla, kao i policijski djelatnici PP Lopare.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa ostalim agencijama za provedbu zakona, kao i institucijama koje sudjeluju u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba, nastavlja rad na procesu ekshumacije i traženja posmrtnih ostataka žrtava ratnih zločina u svim krajevima Bosne i Hercegovine.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba