Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ADNANA KORJENIĆA (1965)

22.05.2012. 15:51

Tužitelj Odjela III podigao je optužnicu protiv Adnana Korjenića, rođenog 01.11.1965. godine u Sarajevu gdje je i nastanjen, državljanina BiH, zbog nedozvoljene uporabe autorskih prava.

Optužnica tereti Adnana Korjenića da je u svom poslovnom objektu u Sarajevu, bez odobrenja autora ili drugog nositelja autorskog prava, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, izvršio neovlašteno umnožavanje više autorskih djela pohranjenih na CD/DVD medije.

Kako se navodi u optužnici, optuženi Adnan Korjenić je na CD i DVD medije umnožio više od 500 autorskih djela različitih sadržaja – filmova, serijskih filmova, crtanih filmova, muzičkih izdanja, igrica za PC, a za koje je znao da se radi o nelegalno umnoženim kopijama, protivno važećim zakonskim odredbama Zakona o autorskom i srodnim pravima („Službeni glasnik BiH“, broj 63/10), čime je počinio kazneno djelo nedozvoljena uporaba autorskih prava iz članka 243. stavak 1. KZ-a BiH, u svezi Zakona o autorskom i srodnim pravima (“Sl. glasnik BiH“, br. 63/10).

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba