Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVIJE OSOBE ZBOG KRIVOTVORENJA NOVCA

15.05.2012. 08:53

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv dvije osobe koje se terete da su počinile kazneno djelo krivotvorenje novca iz članka 205. stavak 1. u svezi sa člankom 29. Kaznenog zakona BiH.

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

1.    Denisa Alagića, rođenog 09.01.1984. godine u Banja Luci, nastanjenog u Sanskom Mostu, ranije osuđivanog, državljanina BiH, i

2.   Aldina Zeca, zvanog "Zec", rođenog 10.10.1982. godine u Banja Luci, nastanjenog u Sanskom Mostu, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su dana 26.12.2011. godine, nakon što je optuženi Alagić, na njemu poznat način, nabavio 2 (dvije) krivotvorene novčanice u apoenu od po 50,00 KM, te zajedno sa drugooptuženim Zecom putničkim motornim vozilom došao iz Sanskog Mosta u Mrkonjić Grad, jednu od pomenutih novčаnica stavili u opticaj kao pravu, tako što su zajedno izabrali robu u jednoj knjižari, a Denis Alagić platio jednom od krivotvorenih novčanica.

Kako se navodi u optužnici, istog dana je optuženi Aldin Zec drugu krivotvorenu novčanicu u apoenu od 50,00 KM, za koju je znao da je krivotvorena, pokušao staviti u opticaj kao pravu, plaćajući robu u mesnici, u čemu nije uspio jer je mesar primijetio da je novčanica krivotvorena, te je istu vratio optuženom. Optuženi je tu krivotvorenu novčanicu pocijepao i bacio kako ne bi bio otkriven u izvršenju ovog kaznenog djela. Za to vrijeme, optuženi Denis Alagić ga je čekao u autu u neposrednoj blizini mesnice.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba