Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ČETIRI OSOBE ZBOG KRIJUMČARENJA ILEGALNIH MIGRANATA

15.05.2012. 08:50

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

-          Vitomira Nježića zvanog ''Vito'', rođenog 30.03.1964. godine u Prnjavoru gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, za kojim je izdata međunarodna potjernica, državljanina BiH,

-          Tomislava Savičića zvanog ''Tomo'', rođenog 11.07.1972. godine u opštini Lukavac, nastanjenog u Brodu, ranije osuđivanog, državljanina BiH,

-          Branka Grabovca zvanog ''Tunja'', rođenog 01.01.1963. godine u opštini Brod gdje je i nastanjen, državljanina BiH, i

-          Petra Miloševića zvanog ''Pejo'', rođenog 01.11.1944. godine u opštini Brod gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Prema navodima optužnice, navedeni optuženi su u periodu od mjeseca septembra do mjeseca decembra 2009. godine, u opštini Brod, u cilju sticanja znatne novčane koristi, zajedničkim djelovanjem sa njima poznatim osobama, kršeći odredbe Konvencije Ujedinjenih nacija protiv transnacionalnog organizovanog kriminala i postupajući suprotno važećim zakonskim odredbama o kretanju i boravku stranaca i azilu, pripremali i organizirali ilegalno prebacivanje migranata iz Republike Albanije na područje zemalja Evropske unije. Navedeni migranti prelazili su preko teritorije više država, među kojima je i BiH. S obzirom da nisu državljani niti stalni stanovnici Hrvatske ni BiH, ne ispunjavaju propisane uslove za zakonit ulazak i boravak u BiH, Hrvatskoj, a naročito ne u zemljama EU.

Kako se u optužnici navodi, optuženi su preuzeli obavezu da obezbijede vrstu i način prevoza, smještaj i hranu za migrante, za što su, zauzvrat, migranti njima isplatili međusobno dogovorenu novčanu naknadu. Optuženi su na ovaj način organizirali prebacivanje više albanskih migranata preko granice Crne Gore sa BiH, njihov prevoz do grada Broda u BiH, kao i njihov ilegalan prelazak u Republiku Hrvatsku.

Optužnica tereti Vitomira Nježića, Tomislava Savičića, Branka Grabovca i Petra Miloševića da su postali pripadnici grupe za organizirani kriminal, koja je zajedničkim djelovanjem počinila ili pokušala počiniti krivično djelo propisano zakonom BiH, odnosno da su iz koristoljublja prevodili, odnosno omogućili drugima nedozvoljeni prelazak preko državne granice, čime su počinili krivično djelo organiziranog kriminala iz člana 250. KZ-a BiH, u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba