Vijesti

U OPŠTINAMA DOMALJEVAC - ŠAMAC I MODRIČA ZAVRŠENE EKSHUMACIJE TIJELA ŽRTAVA IZ PROTEKLOG RATA

15.05.2012. 08:42

Pod nadzorom istražioca Tužilaštva BiH, dana 10. i 11. maja 2012.g., završene su ekshumacije u opštinama Domaljevac-Šamac i Modriča.

Na lokalitetu Domaljevac-Šamac, dana 10.05.2012.g. kasno poslijepodne, završena je ekshumacija, prilikom koje su pronađeni ostaci jednog nekompletnog tijela.

Na lokalitetu sela Čardak u opštini Modriča, dana 11.05.2012.g. završena je ekshumacija, prilikom koje je pronađeno jedno tijelo.

Sa ovih tijela uzeti su uzorci za DNK analizu, radi identifikacije i utvrđivanja identiteta žrtava. DNK nalaz ovih tijela radit će se u laboratoriju Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Ostaci pronađenih tijela u pomenutim ekshumacijama bit će prebačeni u zajedničku grobnicu u Odžaku, gdje će ostati dok se ne završi njihova forenzička obrada i proces identifikacije.

Izvršenim ekshumacijama rukovodio je istražilac Tužilaštva BiH, koji je po instrukcijama tužioca koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije.

Ekshumacijama su prisustvovali predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici MUP-a Posavskog kantona (u Domaljevcu-Šamcu), predstavnici MUP-a RS (u Modriči), ljekar sudske medicine i istražilac Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba