Вијести

У СРЕБРЕНИЦИ ЈЕ, 19.04.2012. ГОДИНЕ, ОДРЖАН ДРУГИ ОКРУГЛИ СТО О ПРОЦЕСУИРАЊУ ПРЕДМЕТА РАТНИХ ЗЛОЧИНА У ОРГАНИЗАЦИЈИ МИСИЈЕ ОЕБС У БиХ, НА КОЈЕМ СУ УЧЕСТВОВАЛИ ПРЕДСТАВНИЦИ ТУЖИЛАШТВА БиХ

24.04.2012. 16:02

Представници Тужилаштва БиХ су присутним представницима удружења жртава презентовали структуру Тужилаштва БиХ, Посебног одсјека за ратне злочине, досадашњи рад на предметима ратних злочина учињених на подручју БиХ, као и потешкоће са којима се сусреће ова институција у раду на предметима ратних злочина.

У СРЕБРЕНИЦИ ЈЕ, 19.04.2012. ГОДИНЕ, ОДРЖАН ДРУГИ ОКРУГЛИ СТО О ПРОЦЕСУИРАЊУ ПРЕДМЕТА РАТНИХ ЗЛОЧИНА У ОРГАНИЗАЦИЈИ МИСИЈЕ ОЕБС У БиХ, НА КОЈЕМ СУ УЧЕСТВОВАЛИ ПРЕДСТАВНИЦИ ТУЖИЛАШТВА БиХ

У презентацијама је, осим рада на предметима ратних злочина, показан досадашњи рад на ексхумацијама тијела несталих у прошлом рату, којима од 01.01.2011. године руководи Тужилаштво БиХ.

У наведеним презентацијама приказана је сложеност рада на предметима ратних злочина, те је истакнуто да се ради о предметима који се односе на догађаје који су се десили прије 16 или више година, у којима се често у истрази мора саслушати више десетина свједока и прикупити на стотине доказа, због чега се неки од предмета морају процесуирати дужи временски период.

Представници удружења логораша и жртава из протеклог рата постављали су питања која се односе на предмете ратних злочина на ширем подручју Сребренице и имали су прилику да представницима Тужилаштва БиХ и Суда БиХ, али и Окружног тужилаштва Бијељина, поставе питања која се односе на рад ових институција и на предмете ратних злочина који су учињени на поменутом подручју.

Учесници ових округлих столова су изразили захвалност Мисији ОЕБС-а у БиХ што је препознала важност оваквих сусрета и сарадње између представника правосуђа и породица жртава и истакли како би се овакви сусрети требали организовати редовно, у одређеним временским размацима.

Због заједничког циља, што бржег процесуирања предмета ратних злочина у Босни и Херцеговини, сарадња правосудних институција са представницима удружења жртава из протеклог рата наставиће се и у будућности.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba