Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЗЕМИРА КОВАЧЕВИЋА (1966)

18.04.2012. 09:00

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Земира Ковачевића, који се терети да је учинио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. став 1. тачке а), ц), е) и ф), у вези са чланом 29. и чланом 180. став 1. Кривичног закона БиХ.

Тужилац Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Земира Ковачевића, рођеног 08. 08. 1966. године у Славонском Броду, Р Хрватска, држављанина Р Хрватске и Босне и Херцеговине, налази се у притвору од 28. 10. 2011. годне.

Оптужени Земир Ковачевић се терети да је за вријеме оружаног сукоба у БиХ, као припадник Интервентог вода 1. босанскобродске бригаде, која је прерасла у 101. босанскобродску бригаду ХВО-а Босански Брод, у временском периоду у току мјесеца марта, априла, јула и августа 1992. године на подручју општине Босански Брод, поступао супротно правилима међународног хуманитарног права и то одредбама чланова 3., 33. и 147. Женевске конвенције о заштити грађанских лица за вријеме рата од 12. августа 1949. године.

Оптужени се терети да је лично, скупа са другим припадницима Интервентног вода наведене бригаде и са неидентификованим припадницима Хрватских одбрамбених снага (ХОС) и Хрватске војске (ХВ), учествовао у убиствима, мучењима, незаконитом затварању, одвођењу на принудни рад, пљачкању и неоправданом уништавању имовине цивила српске националности.

Између осталог, оптужени се терети да је као извршилац и саизвршилац учествовао у убиствима више цивила српске националности, међу којима су била болесна и старија лица, те једно малољетно лице.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba