Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ZEMIRA KOVAČEVIĆA (1966)

18.04.2012. 09:00

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zemira Kovačevića, koji se tereti da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. stavak 1. točke a), c), e) i f), u svezi članka 29. i članka 180. stavak 1. Kaznenog zakona BiH.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Zemira Kovačevića, rođenog 08. 08. 1966. godine u Slavonskom Brodu, R Hrvatska, državljanina R Hrvatske i Bosne i Hercegovine, nalazi se u pritvoru od 28. 10. 2011. godne.

Optuženi Zemir Kovačević se tereti da je za vrijeme oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik Interventnog voda 1. bosanskobrodske brigade, koja je prerasla u 101. bosanskobrodsku brigadu HVO-a Bosanski Brod, u vremenskom razdoblju tijekom mjeseca ožujka, travnja, srpnja i kolovoza 1992. godine na području općine Bosanski Brod, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i to odredbama članaka 3., 33. i 147. Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata od 12. kolovoza 1949. godine.

Optuženi se tereti da je osobno, skupa sa drugim pripadnicima Interventnog voda navedene brigade i sa neidentificiranim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i Hrvatske vojske (HV), sudjelovao u ubojstvima, mučenjima, nezakonitom zatočenju, odvođenju na prinudni rad, pljačkanju i neopravdanom uništavanju imovine civila srpske nacionalnosti.

Između ostalog, optuženi se tereti da je kao izvršitelj i suizvršitelj sudjelovao u ubojstvima više civila srpske nacionalnosti, među kojima su bile bolesne i starije osobe, te jedna malodobna osoba.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba