Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV HARISA PEZE (1970)

18.04.2012. 08:48

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Harisa Peze, rođenog 20. 11. 1970. godine u Prijedoru, sa prebivalištem u Sarajevu, državljanina BiH, koji se tereti da je počinio krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava iz člana 243. stav 1. KZ-a BiH.

Optužnica tereti Harisa Pezu da je kao vlasnik jedne fotokopirnice u Zenici i jedne fotokopirnice u Travniku, u svojim poslovnim objektima, bez odobrenja autora, drugog nosioca autorskog prava ili osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, pohranjivao u elektronskoj formi u računarsku jedinicu i nelegalno umnožavao i stavljao u promet tako umnožena autorska djela u vidu udžbenika i knjiga različitih izdavača i autora, za koje je znao da se radi o nelegalno umnoženim kopijama, sve protivno članu 20., 21. i 22. Zakona o autorskom i srodnim pravima („Službeni glasnik BiH“, broj: 63/10).

Kako se navodi u optužnici, dana 30. 11. 2011. godine, pretresom njegovih poslovnih objekata, pronađen je 31 komad nelegalno umnoženih knjiga i udžbenika, u Zenici 9, a u Travniku 22 komada. Sve ove knjige i udžbenici privremeno su oduzeti od strane ovlaštenih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA, Regionalnog ureda Sarajevo.

Optuženi Haris Pezo se tereti da je stavio u promet autorska djela umnožena bez odobrenja autora, drugog nosioca autorskog prava, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, a odobrenje je potrebno prema zakonu BiH, čime je počinio krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava iz člana 243. stav 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba