Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ŠEFIKE OMANOVIĆ (1956)

03.04.2012. 15:02

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Šefike Omanović, zvane „Šemsa“, rođene 07.06.1956. godine u Velikoj Kladuši, gdje je i nastanjena, državljanke BiH.

Optužnica tereti Šefiku Omanović da je u toku 2010. i 2011. godine, kao vlasnica štanda - tezge na pijaci u Velikoj Kladuši, nabavila CD-ove i DVD-ove od njoj poznatih osoba koje se bave preprodajom piratskih CD-ova i DVD-ova, a zatim iste stavila u promet prodajom na svom štandu. Ona je bez odobrenja autora stavila u promet 4419 komada snimljenih nosača zvuka formata: CD, DVD i PC igrice različitog sadržaja, a za koje je znala da se radi o nelegalno umnoženim kopijama, protivno članu 34. Zakona o autorskom pravima i srodnim pravima u BiH („Službeni glasnik BiH“, broj 7/02).

Kako se navodi u optužnici, prilikom pretresa njenog poslovnog objekta, navedeni predmeti su pronađeni i oduzeti od strane ovlaštenih službenih osoba Državne agencije za istrage i zaštitu BiH - SIPA, Regionalni ured Banja Luka.

Optužena Šefika Omanović na ovaj način je stavila u promet autorsko djelo bez odobrenja autora ili drugog nosioca autorskog prava, pa se tereti da je počinila krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava iz člana 243. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba