Vijesti

NA PODRUČJU OPĆINE MILIĆI IZVRŠENA EKSHUMACIJA TIJELA ŽRTAVA UBIJENIH TIJEKOM PROTEKLOG RATA

26.03.2012. 15:15

Pod nadzorom Tužiteljstva BiH, na lokalitetima Potoci i Džurevinski potok, Nova Kasaba, u općini Milići, izvršena je ekshumacija posmrtnih ostataka osoba ubijenih u proteklom ratu.

Na navedenim lokalitetima pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci dviju osoba, za koje trenutno nema saznanja kome bi mogli pripadati.

Pronađeni skeletni ostaci su prebačeni u Komemorativni centar u Tuzlu, gdje će biti forenzički obrađeni i uzet DNK uzorak radi daljeg vještačenja, te utvrđivanja identiteta žrtava ratnog zločina putem DNK analize.

Procesom ekshumacije na terenu koordinirao je istražitelj Tužiteljstva BiH, a u procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka sudjelovali su djelatnici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici MUP-a Republike Srpske, predstavnici JKP-a Tuzla, kao i vještak sudsko-medicinske struke.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa svim institucijama koje sudjeluju u procesu traženja nestalih osoba, nastavlja rad u procesu pronalaska i identifikacije posmrtnih ostataka u svim krajevima Bosne i Hercegovine.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba