Vijesti

TUŽILAŠTVU PREDATE ČETIRI OSUMNJIČENE OSOBE

26.03.2012. 15:10

Tužilaštvo BiH uputit će Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za četiri osobe osumnjičene za krivična djela organizirani kriminal, neovlašteni promet opojnim drogama, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

Dana 22.03.2012. godine, u zajedničkoj akciji Tužilaštva BiH, USKOK-a i MUP-a Republike Hrvatske sa MUP-om Republike Srpske, lišeno je slobode ukupno devet osoba.

USKOK i MUP Republike Hrvatske lišili su slobode R.D. (1970) i B.R. (1966) iz Bosanske Dubice, državljane Republike Hrvatske i BiH, kao i R.Ž. (1955), G.B. (1979) i G.Z. (1981), državljane Republike Hrvatske.

MUP Republike Srpske lišio je slobode P.S. (1970), M.S. (1984), V.Z. (1973) i M.V. (1965) iz Banja Luke, državljane BiH.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, nakon ispitivanja četiri osumnjičene osobe koje su lišene slobode od strane MUP-a Republike Srpske, uputit će Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora u trajanju od 30 dana.

Svi navedeni osumnjičeni se terete da su kao međunarodno organizirana grupa vršili neovlaštenu kupoprodaju opojnih droga heroin, kokain i mefedron, kao i neovlašteni međunarodni izvoz i prevoz oružja i dvojne opreme.

Osumnjičene osobe se terete da su izvršile krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250., u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 2. KZ-a BiH i krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. KZ-a BiH.

Pritvor će biti predložen iz razloga opisanih u članu 132. stav 1., tačke a), b) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, kao i iz razloga jer postoji opasnost da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ponovo počiniti krivično djelo i uticati na svjedoke ili saučesnike i ometati tok istrage.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba